TIPS BISNES

CARA DAPATKAN GAMBAR PERCUMA DI INTERNET

09:51

Salam.

Sebagai blogger, memang kita memerlukan gambar-gambar untuk dimasukkan dalam post blog, supaya lebih menarik post itu.



Sememangnya banyak je gambar-gambar yang ada di Google Image. Pilih je nak gambar apa, semua ada.

Tapi...

Adakah gambar itu diberi izin oleh pemiliknya untuk kita guna?

Mostly kita guna dan bagi kredit pada pemilik gambar tu, bagus buat gitu.

Tahukah kita, bahawa ada pilihan untuk dapat guna gambar-gambar yang ada di internet ini secara PERCUMA?

Tak payah letak kredit pun tak apa.

Di mana?

Di website ini : https://www.pexels.com/

Buka je website tersebut dengan klik link di atas.

Then, ada ruangan 'search', sama seperti ruangan search Google Image.


Oh ye, nak taip keyword tu, gunalah Bahasa Inggeris ya. Pengalaman saya, guna Bahasa Melayu, tak dapat pula hasil carian.

Di website Pexel ni, kesemua gambarnya adalah PERCUMA, memang kita boleh download dan guna, tanpa letak kredit pun.

Mudah bukan?

Tak perlu risau terguna hak orang lain.

Selamat mencuba!



You Might Also Like

4 comments

Nak tanya, boleh.

Nak bagi pendapat, boleh.

Saja nak komen, pun boleh.