letih

PENGALAMAN SALAH BANTAL DAN CARA ATASI

09:40

Salam.

Nak cerita hari tu saya ada sakit ‘salah bantal’. Haaa korang tau tak apa itu sakit ‘salah bantal’? NI orang tua-tua la bagi nama. Sakit ni adalah sakit di bahagian leher, bahu hingga ke urat belikat. Selalu jadi selepas bangun daripada tidur, sakit disebabkan posisi tidur yang tak sesuai.

Mungkin lah kot, sebab waktu jadi tempoh hari, sebenarnya malam sebelum tu, saya tidur atas bantal yang agak tinggi daripada kebiasaan. Tidur pulak sambil mengiring, sebab suka tidur sambil peluk anak, si Tiara tu lah. Jadi, memang selalunya akan tidur dalam keadaan mengiring. Tapi malam tu silapnya adalah sebab pakai bantal yang agak tinggi. Mungkin itu yang jadi tekanan pada bahagian leher ke bahu tu.



Hasilnya?

Peh, bangun pagi tu memang seksa tau. Nak berpaling ke kiri dan ke kanan pun sakit je rasa. Bayangkan nak solat subuh dalah keadaan sakit macam tu. Bila rukuk, rasa urat bahagian belikat pun tertarik sekali, sakitnya Tuhan je tahu. Lagi sakit bila nak bagi salam ke kiri dan ke kanan. Memang tak dapat nak berpaling betul-betul, dalam 45degree je mampu huhu.

Dalam tak larat tu, ku gagahkah jua ke tempat kerja. 1jam naik KTM kahkah. BIasanya steady je saya ni, tapi dek kesakitan yang dirasakan pada hari itu, perjalanan ke tempat kerja cukup menyeksakan. Tak tahan sakit, terpaksa telan painkiller di ofis. Sempat juga singgah kedai untuk beli Yoko-yoko tu, sapu di bahagian leher dan bahu.


                    


Balik rumah, malam tu cepat-cepat telan Ostematrix untuk bagi badan rileks dan Omega Guard untuk mengurangkan radang. Alhamdulillah esok pagi bangun, dah beransur lega. Masih ada baki-baki sakit tu. Paksa jugalah Mr R untuk tolong urut, ye lah orang tengah sakit. Rasa macam ada yang tak setel je di bahagian belakang badan tu. Tu yang minta urut tu.

Legalah rasanya selepas berurut.
Ingatkan panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengahari.

Mungkin ada ‘ibu’ di bahagian belakang badan yang tak setel lagi, sebab beberapa hari lepas lega, saya ada terrrrrsalah posisi tidur lagi, senget sikit je kot. Tiba-tiba sakit bantal menyerang kembali. Adoi.

Selepas 3-4hari, saya pun beli B Complex Shaklee, maklumlah bekalan dah habis. Last makan waktu berpantangkan si Tiara, dia dah 1tahun 7bulan dah pun haha.

B Complex ni memang sengaja beli kali ni untuk tujuan selesaikan sakit bantal ni lah. B Complex ni bagus untuk yang ada masalah dengan saraf. Mak saya yang berbulan-bulan sakit di bahagian tangan ke bahu hingga tak boleh nak mengangkat barang berat langsung, mula rasa makin kuat bila amalkan B Complex. Makanya, selepas dapat B Complex daripada brader Citylink yang hantar, cepat-cepatlah saya makan.

Saya teruskan makan B Complex tu setiap hari.

Selepas 2-3hari amalkan B Complex, sempat juga berurut di kampung suami di Melaka, sebab nak selesaikan hal sakit bantal ni. Suami urut hari tu tak lega lagi, tu yang terpaksa cari tukang urut kampung. Waktu berurut tu, saya berurut satu badan, tapi akak yang mengurut tu ada fokus juga di bahagian belakang sebab saya mengadu sakit bantal ni. Dia tanya bahagian mana yang sakit, then boleh pulak dia tekan sekuat hati di kawasan yang sakit tu. Guess what, selepas berurut, makin sakit jadinya kahkah. Ada sekali tu saya nak bangun daripada berbaring pun sakit sangat.

Makanya, saya pun tak mau dah urut-urut ni selagi tak selesai sakit bantal. Bayangkan sakit dekat 2minggu (sejak yang pertama kali jadi tu).

Apa saya buat?
Saya teruskan pengambilan B Complex, tak dilupakan Ostematrix dan Omega Guard setiap hari.

Hasilnya?
Alhamdulillah sekarang dah hilang rasa sakit bantal tu.
Lega betul rasanya.

Alang-alang bercerita perihal sakit bantal ni, saya nak sarankan pada anda di luar sana yang ada masalah sakit bantal ni, supaya amalkan B Complex, Ostematrix dan Omega Guard ni secepat mungkin. Menyesal betul bila lambat beli B Complex hari tu huhu.

Okeylah nanti kita cerita-ceriti lagi.

Babai.

You Might Also Like

0 comments