cantik

TERJEBAK DENGAN SAHUR EXPRESS

05:00

Salam.

Dah berlalu bulan puasa, tapi nak cerita juga bagaimana suami saya, Mr R tu terjebak dengan aktiviti sahur express.

Apa itu sahur express?

Haha.

Ia adalah bersahur dalam masa kurang daripada 5 minit sahaja, tak perlu pun ketung ketang di dapur.


Haaa best kan?

Actually sahur express adalah amalan saya waktu bujang dulu.
Malas nak bersilat di dapur, maka saya hanya bancuh ESP Shaklee je.

Capai shaker, tu pun yang beli kat kedai dua ringgit je.

Boh air kosong sikit. (Taknak bagi serbuk ESP tu melekat pada botol shaker).

Boh ESP 2 sudu setengah.

Boh air kosong sehingga hampir penuh shaker.

Shake2 sambil pejam mata.

Lalu minumlah dan rasailah kekenyangan yang power, sampai tengahari jugalah tahan lapar.

Actually saya lebih suka jika campurkan ESP dengan susu dutchlady tu. Rasa lebih creamy so yummyyyy.

So kembali kepada tujuan asal post ini, nak cerita bagaimana Mr R boleh terjebak dalam sahur express ni.

Alkisahnya ada sekali dalam minggu pertama bulan puasa tu, saya terrrrlambat sedar, dalam 10minit lagi nak azan Subuh.
Makanya saya bingkas bangun, kejut suami, dan tanya nak sahur ESP tak? Nasi apa semua tak sempat dah.

Bila beliau angguk je, zupzap teruslah saya ke dapur dan bancuh ESP tu cepat-cepat.

Pada hari tu, lepas balik dari kerja gitu, Mr R cakap, lepas ni kita sahur ESP jelah. Kenyang je. Tahan je untuk puasa.

Haaaaa.

Tau apa maksudnya?

Maksudnya saya dah tak perlu lagi ketung ketang di dapur pagi2 buta untuk masak sahur. Haha seronoknya sangat2 tau.

Kalau masa bujang dulu, memang bancuh ESP je untuk sahur, tapi bila dah kahwin ni, memang saya memasaklah untuk sahur. Maklumlah isteri mithali. So bila dapat greenlight takyah masak sahur, betapa gembiranya perasaan tu rasa macam nak lompat je. Kah!

Apa yang buatkan ESP ni tahan lapar dengan lama?

Sebab indeks glisemiknya rendah, ia lambat dihadam perut.
Maka kita rasa kenyang lebih lama.

Nasi yang kita biasa makan tu, tahap indeks glisemiknya tinggi, cepat dihadam oleh perut. Maka kita cepatlah rasa lapar. Pukul sepuluh pagi dah berkeriuk perut. Sobsob.

Iya itulah kisah bagaimana Mr R boleh terjebak dengan aktiviti sahur express yang best ini.

ESP ni bukan sahaja bagi efek kenyang lagi tahan lapar, tapi bagi bonus kulit cantik tau.





MANFAAT ESP

Kekal Muda – Asid Amino membina otot manusia, kuku, rambut, darah, organ, kulit, kelenjar, 50,000 jenis protein, 20,000 jenis enzim dan lain-lain. Pengambilan Energizing Soy Protein Shaklee adalah kunci untuk mengekalkan kulit muda dan otot serta memastikan kita sentiasa bertenaga.

Hormon Berasaskan Tumbuhan Semulajadi – kacang soya adalah tumbuhan yang hanya kaya dalam isoflavon yang sama dengan fungsi hormon wanita. Ia membantu dalam mengurangkan paras kolesterol dan mencegah osteoporosis dan penyakit jantung.

Memulihkan Fungsi Prostat Lelaki - genistein dalam kacang soya telah membuktikan bahawa ia mempunyai keupayaan untuk menghalang pertumbuhan dan mencegah sel kanser daripada merebak. Ia memusnahkan radikal bebas dalam sel-sel kita sebelum radikal bebas bermutasi DNA sel-sel menjadi sel-sel kanser. Ia juga menjaga rahim dan ovari, kitaran haid dan prostat.

Kulit berseri dan anjal – Merangsang regenerasi kulit dan otot, memulihkan kedutan, sebagai anti-penuaan, mengembalikan keserian kulit dan kelembutan-lembutan otot, sekali gus mempercepatkan pemulihan luka danmenghilangkan  parut.

Pemberi tenaga segera – Membekalkan tenaga segera dan meningkatkan sistem imun, dengan itu ia memulihkan keletihan, migrain, insomnia dan tekanan gejala yang berkaitan seperti kemurungan, kebimbangan, ketakutan, dll.

Memulihkan Pigmentasi – Melambatkan proses uban, rambut gugur, masalah keadaan rambut, pigmentasi, freckles.

Memperbaiki Memori – Menguatkan ingatan, kecergasan, keupayaan seksual, dan sebagainya


Kalau ada yang nak try ESP, moh le wassap saya segera ye.

Dijamin anda sukaaaaa.

Mesej/Call/Whatsapp : 019-5161862
(Aziza/Gja)
http://www.wasap.my/0195161862
nuraziza3010@gmail.com
FB :  Saya Gja dot com

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.


You Might Also Like

0 comments