cantik

7 tanda anda sudah bersedia untuk berkahwin tanpa anda sedar

17:11

Tak lama dah kita nak sambut hari raya. Ibarat acara wajib, selepas raya mesti ada majlis kahwin.

Ramai je yang nak kahwin, tapi tak jumpa calon lagi. Yang kes nak cari calon ni, nanti sembang dalam post lain.
Kali ini, saya nak listdown beberapa tanda yang menunjukkan anda dah pun berSEDIA untuk kahwin.
Diulangi, SEDIA. Bukan WAJIB.

Oh ya, yang di bawah ni adalah based on pemerhatian sendiri dan hasil sembang-sembang dengan kawan-kawan.
Maklumlah, topik hangat di kalangan manusia bujang selepas grad memang tak lari daripada soal jodoh ni.
Tak kurang juga yang kata tak bersedia lagi lah, tak tau waktu yang sesuai untuk kahwinlah, dll tanpa menyedari perkahwinan bukanlah perlu kita bersedia tiptop luar dalam, tapi dengan berkahwinlah kita lebih berusaha untuk jadi tiptop dalam semua segi. Jadi the best dan nak bagi yang the best orang kata.

Apa tanda-tanda yang menunjukkan anda dah pun sedia untuk kahwin?

1)       Rasa tak keruan bila dapat jemputan kahwin

Tak kesahlah jemputan mukabuku mahupun dapat kad kahwin daripada sesiapa pun. Bila dapat je jemputan, kita rasa macam serba tak kena gitu.

“Wahhh ramai dah kawan aku kahwin, aku belum lagi?”
“Aku ni tak laku ke?”

Saya pernah decline secara bertubi-tubi jemputan perkahwinan kawan-kawan, hanya kerana untuk jaga hati sendiri. Haha. Entahlah kenapa, Cuma rasa macam loser semacam je bila dapat jemputan kahwin ni.



2) Dah mula berdoa secara serius tentang jodoh

Yang ni serius betul. Kalau dalam doa pun kita dah mula bersungguh bercerita pada Allah, yang kita mahukan jodoh yang sebegitu sebegini, kira dah amat confirm lah yang kita memang dah nak kahwin,yakni ready untuk kahwin.





3)       Sunyi. Tak betah seorang diri. Mahu teman.

Saya pernah bertanya kepada seorang kakak, tentang bagaimana kita nak tahu yang seru sudah datang?
Selamba je akak tu jawab, yang akan ada suatu masa kita rasa macam suuuuunyiiiii sangat.Tak boleh hidup seorang diri, yakni rasa nak berteman je. Bukan teman sesama jantina, tapi teman yang boleh jadi tempat kita berkasih sayang gitu.




4) Simpanan bulanan dah pun ditarik sedikit demi sedikit untuk tujuan kahwin

Kalau takde plan nak kahwin, and takde kesediaan untuk kahwin, takkanlah kita dah mula buat simpanan yang khusus bertujuan untuk kahwin. Kan?




5) Berminat dengan isu berkaitan kahwin, sama ada artikel, video dll

Dulu takde pun nak pasang telinga mendengar cerita kahwin-kahwin. Macammana proses daftar kahwin, check darah HIV tu apebenda, lauk-pauk apa yang sesuai untuk majlis kenduri pun kita rasa syok untuk ambil tahu.
Tiba-tiba rasa seronok pula tonton video perkahwinan orang, pernah juga beberapa kali search google tentang hal-hal cinta dan perasaan ni.


6) Start survey harga kanopi, baju kahwin, album gambar, photoshoot kat mana dll

Bagaimana mahu merancang kalau tak survey dulu? Bagaimana mahu survey kalau kita tak bersedia pun untuk kahwin? Kan? Kan? Kan?




7) Dah bercakap soal kahwin dengan ibubapa

Part ni adalah part yang paling susah bagi sesiapa sahaja. Bercakap soal mahu kahwin dengan mak ayah memang memerlukan kita untuk bersedia mendengar segala hujah dan hadap apa jua respond mereka.
So, takkanlah kita tak ready lagi untuk berkahwin kalau kita dah berani acah-acah cakap pasal kahwin dengan mak ayah, kan?



Kalau dah ada tanda-tanda di atas  ni, tak bolehlah nak bagi alasan tak bersedia lagi, tak sampai seru lagi.
Kalau duit tak cukup, tak semestinya tak bersedia.
Percayalah, untuk kahwin, tak perlukan duit yang banyak sangat pun.
Dengan syarat, dua-dua pihak kena faham dan toleransi. Banyak je kisah orang yang kahwin tanpa perlu modal banyak.

Apapun, niat yang baik kerana Allah, pasti Allah akan mudahkan.


---

Pengalaman saya dulu, bila ada lelaki approach je, memang saya pass terus nombor fon mak ayah saya pada beliau-beliau, minta deal sendiri dengan orang tua saya.


Dalam ramai-ramai yang approach saya, kalau rasa tak berkenan, saya reject je terus. Yang ala-ala ada harapan, saya pass nombor mak ayah, dan hanya seorang yang berani deal terus dengan mak ayah saya, dan beliaulah suami saya sekarang. :D 

Cerita lanjut tentang itu akan ada dalam post yang lain ya.

PERSEDIAAN DALAMAN SEBELUM BERKAHWIN

Sejak zaman bujang, saya dah pun amalkan suplemen, nak jaga dalaman orang kata. Bila dalaman terjaga, insyaAllah yang luaran pun nampak kesannya.

Apa yang saya amalkan?

VIVIX 



Bahan utamanya adalah anggur Muscadine, cuba google untuk tahu apa khasiatnya yang menceetuskan fenomena di US, hinggakan terciptalah Vivix ni.

Manfaat Vivix :

- Mencerahkan dan mengurangkan pigmentasu
- Melambatkan penuaan
- Mengurangkan garis halus dan kedutan
- Membuat kulit lebih bermaya dan sihat
- Menjadikan kulit lebih tegang dan anjal



LELAKI JUGA MAHU JADI CANTIK



ALFALFA COMPLEX

Bertindak sebagai KACIP FATIMAH, persediaan yang perlu bagi wanita yang bakal berkahwin. Patut terus diamalkan sehingga di alam perkahwinan. Ia berfungsi seperti jamu, menjaga kesihatan rahim wanita.

- Mengetatkan faraj wanita
- Menyingkirkan toksin dari tubuh, detoks
- Melegakan sistem pencernaan
- Mengatasi sembelit
- Mencegah edema, pengumpulan air dalam badan
- Mengurangkan simptom menopaus



GLA COMPLEX

Evening Primrose Oil (EPO) dan wanita memang tak dapat dipisahkan.
Selain untuk menstabilkan hormon dalam badan, ia boleh mengurangkan senggugut ketika datang bulan. Kandungan vitamin E dalam GLA juga akan membuatkan kulit kita lebih berseri.

Manfaat GLA :

- Melembapkan kulit wajah
- Membantu mengurangkan jerawat --> mencairkan sebum yang berminyak dan mengurangkan rongga tersumbat
- Memudarkan jeragat
_ Menjadikan kulit lebih berseri



ESP

Ramai yang dah sedia maklum, sel-sel kita memerlukan protein untuk dibina. Protein adalah makanan sel, jadi sel yang mendapat protein yang cukup akan menghasilkan kulit cantik dan tona sekata.

Manfaat ESP :

- Mengurangkan jeragat, garis halus dan kedutan
- Mengurangkan kesan parut
- Membentuk semula kulit dan otot
- Membaiki sel yang rosak dan membina sel baru
- Menjadikan muka berseri, walau tanpa alat solek



Jika anda berminat untuk mendapatkan suplemen Shaklee sebagai persediaan perkahwinan,sillakan klik icon di bawah untuk membeli sendiri secara online, pastikan anda mempunyai cc atau debit card.



Sekiranya anda mahu membuat belian melalui saya, silakan hubungi saya secepatnya.


Mesej/Call/Whatsapp : 019-5161862
(Aziza/Gja)
nuraziza3010@gmail.com
FB :  Saya Gja dot com

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.


You Might Also Like

0 comments