jalan-jalan

PEMANDU PELANCONG PERLU JADI PENGLIPUR LARA DAN PEKA

08:00

Pernah buat part time je jaid pemandu pelancong waktu studi di jepun dulu.

Bab penglipur lara tu, customer memang suka bila kita tahu banyak (at least serba sedikit) tentang kawasan yang dilawati...terutama tempat yang ada background sejarah..



Bab peka pun setuju sangat. Saya pernah guide satu famili yang ada ada kecil, siap bawa stroller lagi...
jepun tu dahlah banyak tangga kat stesen tren, so amatlah kesian tengok mereka sekejap buka stroller, sekejap tutup.. nak guna lif, lambat sebab nak kejor tren.. pastu dukung pulak budak kecik tu... kita sebagai pemandu pelancong ni, kenalah jalan slow2, layan je fmili ni yang slalu kena stop sebab ada bebudak kecil... takleh nk kejar sangat jadual tren jepun tu.. waktu  tu memang saya rasa teruji untuk bagi 'kepuasan' pada mereka tanpa menyukarkan keadaan yang ada. Kat jepun tu, kalau takde pengalaman lari-lari kejor tren, memang tak lengkaplah.... haha

Okai nice experience.

Tetiba gedik nak share pasal ni.

Nanti ada masa, saya sambung lagi.

Bai.

You Might Also Like

0 comments