gla

Menstruasi yang menyakitkan?

00:38

Menstruasi atau bahasa mudahnya, datang haid, adalah suatu peristiwa normal setiap bulan bagi seseorang wanita. Namun, apabila ianya datang dalam keadaan yang menyakitkan, maka ianya tak ubah seperti 'mimpi ngeri'. Sakit berguling-guling, pening kepala lagi, tak boleh fokus dalam kelas, mood tak menentu, sekaligus menyukarkan kehidupan sepanjang proses mentruasi itu berlaku.

Di alam pesekolahan dulu, bukan sedikit antara kita yang perempuan ini, terpaksa memonteng kelas, kerana tak tahan menanggung peritnya senggugut. Ada yang sampai kena makan pil kaler pink tu setiap bulan, hanya untuk kurangkan rasa sakit. Uiiihhh... saya tumpang bersimpati.

Kini, semua itu tiada lagi. Dengan kewujudan GLA Complex daripada Shaklee, segalanya bakal berubah, insyaAllah.


GLA adalah singkatan daripada Gamma-Linolenic Acid, yang terkandung dalam bunga borage. Shaklee pinjam nama asid ni je. hehe...
GLA Complex mengandungi GLA, linoleic acid (LA), minyak bunga matahari dan Vitamin E.


Inilah bunga borageCantik kan? [Kredit : Google]

Nak tahu apa yang GLA Complex ni boleh bantu kita dalam menstruasi? Mari saya cerita sedikit sebanyak di bawah:

Menyelesaikan masalah senggugut (PMS). 
Sebenarnya, senggugut ni terjadi sebab dinding rahim kita yang tegang sehingga berlaku kekejangan pada otot-otot rahim. Dengan pengambilan GLA yang cukup, maka tiadalah lagi kekejangan yang berlaku. Simple.

 Membuatkan kitaran haid lebih teratur.
Ada sesetengah orang, haidnya datang sehari je dalam sebulan. Ada yang 3-4 hari je. Ada pula yang sampai istihadah, yakni melebihi 15 hari 15 malam.
Nota : Darah haid biasanya ada berbau hanyir sebab ianya adalah darah, hehe... Kalau darah istihadah, baunya seperti bau keputihan. Faham ke?
Inilah dia GLA Complex yang saya duk cerita tu...

Oh yaaa, GLA Complex ni juga boleh bantu untuk kesuburan wanita. Maksudnya, boleh membantu wanita untuk mendapatkan anak. Tentang perihal kesuburan ni, saya akan cerita dalam post lain, insyaAllah.

GLA Complex - Membantu kesihatan wanita
GLA Complex - Membantu kesihatan wanita


Macam mana nak dapatkannya? Mudah sahaja, anda boleh hubungi saya. Saya seronok sangat kalau ada orang tanya-tanya, sebab saya suka untuk jawab-jawab. Eh? haha...

Hubungi saya ye...^^ 
Saya tak marah orang tau~

Hehe.

---
Aziza (Shaklee Independent Distributor)
[ID No : 906599]
Mesej/Call/Whatsapp : 019-5161862
sihatlagicantik@gmail.com
---
*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

You Might Also Like

0 comments